Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 3. máj 2024Meniny má Galina

VEĽKÁ PREDPOVEĎ POČASIA: Oteplí sa, jar môže skončiť s rekordami

Teraz.sk prináša predpoveď počasia na nasledujúci týždeň.

- Americkí vojaci presunuli výstavbu plávajúceho móla, ktoré ma slúžiť na dodávky humanitárnej pomoci do Pásma Gazy, z mora neďaleko pobrežia mesta Gaza do izraelského prístavu Ašdod.

- V Spojených štátov sa uskutočnil let bojovej stíhačky F-16, ktorú neriadil pilot, ale umelá inteligencia (AI).

- Americké ministerstvo zahraničných vecí obvinilo v piatok Rusko zo série zlomyseľných kybernetických útokov proti európskym krajinám vrátane Slovenska.

- V súvislosti s reedukačnými centrami boli začaté trestné stíhania v štyroch veciach, a to pre trestnú činnosť sexuálneho násilia a zločin týrania blízkej osoby a zverenej osoby.

- V Česku sa na budúci týždeň začne vojenské cvičenie Severoatlantickej aliancie Immediate Response (Okamžitá odpoveď).

- Rusko bude reagovať zničujúcim odvetným úderom v prípade, že Ukrajina s podporou Západu zaútočí na Kerčský most alebo anektovaný Krymský polostrov.

- Hokejisti Slovenska nastúpili v piatok od 18.00 h na prípravný zápas pred MS proti Poľsku v bránke so Stanislavom Škorvánkom, v pozícii náhradníka bol Samuel Hlavaj.

- Lučeneckí policajti boli v stredu 1. mája privolaní do obce Panické Dravce, kde sa nachádzal päťročný chlapec pod vplyvom alkoholu.

- Ruská armáda tento rok dobyla 547 štvorcových kilometrov územia Ukrajiny.

- Vo veku 68 rokov zomrel spisovateľ, dramatik, dramaturg, režisér a člen Rady Rozhlasu a televízie Slovenska (RTVS) Ján Uličiansky.

- Británia v piatok uvalila sankcie na dve extrémistické izraelské skupiny a štyroch jednotlivcov, ktorí sa podľa nej dopúšťajú násilia na Západnom brehu Jordánu.

- Slovenská republika uzavrela zmier s obeťami policajnej akcie vo Vrbnici z roku 2015. Dostanú finančné odškodnenie.

- Berlínski hasiči varovali v piatok obyvateľov nemeckého hlavného mesta pred nebezpečným dymom v dôsledku požiaru, ktorý vypukol v závode na spracovanie kovov na juhozápade mesta.

- Vedci u orangutana v divočine pozorovali použitie bylín na liečbu rany na tvári. Ide o prvý pozorovaný a zaznamenaný prípad takéhoto správania, uvádza štúdia zverejnená tento týždeň v odbornom žurnále Nature Scientific Reports.

- Poslanci Národnej rady (NR) SR ukončili piatkové rokovanie návrhom uznesenia k členstvu Slovenska v Európskej únii. Počas dňa prerokovali viaceré poslanecké návrhy.

- Koordinačný výbor iniciatívy zamestnancov a spolupracovníkov RTVS za verejnoprávnosť a nezávislosť v piatok odovzdal v Národnej rade (NR) SR listy adresované poslancom parlamentu. Vyzýva ich, aby nepodporili návrh zákona o Slovenskej televízii a rozhlase (STVR).

- Slovenská republika sa aktívne zúčastní na konferencii o mieri na Ukrajine, ktorá sa uskutoční 15. a 16. júna vo Švajčiarsku. Slovensko by mal zastupovať premiér Robert Fico (Smer-SD).

- Útočník Phil Foden z Manchestru City získal Cenu pre najlepšieho hráča Premier League podľa anglickej Asociácie futbalových novinárov (FWA). Foden získal 42 percent hlasov, zdolal druhého Declana Ricea z Arsenalu a tímového kolegu Rodriho.